Jij vegan, hij/zij niet?

Enige vegan in huis, hoe pak je dit aan? Of je nou een beginnende vegan bent of al een ervaren veganist. Het zou zo maar kunnen dat je samenwoont met iemand die niet veganistisch eet. Hoe pak je dit nou het beste aan?

Respect comes first

Allereerst, forceer de ander niet om een eetpatroon te volgen terwijl ze dat niet willen. Probeer elkaars keuzes te respecteren en vermijd de stereotypische vegan preek bijvoorbeeld. Houd het zo positief mogelijk.

 

Avondeten

Het avondeten is het moment dat de meeste huishoudens sowieso samen eten. Het hoeft niet heel lastig te zijn. Er zijn genoeg gerechten waarin je de dierlijke producten helemaal weg kunt laten of tijdens het serveren pas los kunt toevoegen. Wanneer dit niet lukt, dan kun je ervoor kiezen om met twee pannen te koken. Voor een ovenschotel kun je bijvoorbeeld de ene helft van de schaal vegan maken en de andere helft wel met dingen zoals kaas en vlees.

 

Liefde gaat door de maag

Het is een goed idee om juist recepten te koken waarin je niets één op één hoeft te vervangen met vegan producten. Zo kan de omnivoor ook niet iets ‘missen’ in het gerecht of het te veel vergelijken. Door het koken van heerlijke vegan recepten – je weet ons te vinden – kun je laten zien hoe lekker het is. Op die manier kunnen anderen zelf ervaren dat het niet alleen maar ‘konijnenvoer’ is, zoals men vaak zegt. Nadruk op laten zien, want we willen namelijk niemand iets opleggen. En als je dan wel een keertje voor een vervanger kiest bij een gerecht, is het leuk is het om er bijvoorbeeld een spelletje van te maken. Vertel niet wat precies het echte dierlijke product of wat de vervanger is. Zo kun je kijken of er bepaalde vegan varianten zijn die wel in de smaak vallen.

 

Ethische aspect

Per persoon verschillen de beweegredenen om veganistisch te eten. Wanneer de reden het dierenwelzijn is, dan kunnen we ons goed voorstellen dat je het misschien lastig vindt om iemand vlees, vis en andere dierlijke ingrediënten te zien eten. Dit is misschien wel het lastigste om te bolwerken als je samenwoont met iemand die niet (volledig) plantaardig wilt eten. Het beste wat je dan kunt doen is door erover te praten met elkaar. Ga het gesprek aan onder een oordeel te vellen, maar vertel hoe jij je erbij voelt en luister ook naar de ideeën van de ander. Op die manier kunnen jullie elkaar hopelijk beter begrijpen en bepaalde dingen makkelijker van de ander accepteren.

 

Sluit een compromis

Het klinkt overdreven, maar het kan handig zijn om afspraken te maken. Maak het in ieder geval bespreekbaar, zoals we al zeiden, en praat met elkaar over jouw behoeftes en kijk hoe de wensen van de ander hierin kunnen passen. Het verschilt per persoon hoe zwaar bepaalde redenen voor vegan zijn wegen, dus welke afspraken jullie maken hangt echt af van beide persoonlijke principes, normen & waarden en behoeften. Heb het bijvoorbeeld over wie er wanneer kookt en kook jij als veganist dan voor de niet-veganist wel een (extra) gerecht met vlees? Vind je dat oké of laat je dat liever aan die persoon zelf over? Willen jullie eigen planken in de voorraad- en koelkast? En wie weet vindt de ander het oké om de consumptie van dierlijke producten te minderen? Kies er bijvoorbeeld voor om alleen het avondeten altijd vegan te houden. Wat de niet-vegan de rest van de dag eet, maakt dan niet uit. Als dat niet is wat de ander wil, is het misschien een idee om de keren dat hij of zij wel dierlijke producten wil eten, apart te eten? Dat klinkt misschien wat extreem, maar het kan voor duidelijkheid zorgen en problemen in de toekomst vermijden.

 

Quality time

Met dit soort dilemma’s ga je al snel kijken naar de negatieve dingen, maar je kunt er ook een positieve draai aan geven. Het is een kans om nieuwe oplossingen te verzinnen en nieuwe recepten uit te proberen. Ga bijvoorbeeld samen in de keuken aan de slag om nieuwe gerechten uit te proberen. Zie het als quality time. Een ander eetpatroon hebben hoeft echt niet een dealbreaker te zijn. Focus vooral op wat jullie wel gemeen hebben. Kijk bijvoorbeeld wat jullie beiden graag eten, maak een lijstje en zoek dan eventjes uit wat voor gerechten jullie ermee kunnen maken.

 

We hopen dat we jullie hiermee een beetje hebben geholpen. Blijf vooral bij jezelf en doe wat fijn voelt, dan moet het goedkomen!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?