Is brood vegan?

De vraag of brood veganistisch is krijgen we heel vaak. Bijvoorbeeld tijdens workshops, bij onze Q&A’s en in een DM op Instagram. Daarom nu dit artikel!

Brood wordt in de basis met meel of bloem gemaakt, samen met gist en water. Toch worden er soms dierlijke producten toegevoegd aan brood.

De dierlijke toevoegingen

Aan brood wordt af en toe bijvoorbeeld melk, boter, ei en kwark toegevoegd. Deze ingrediënten zijn gelukkig makkelijk te vinden op etiketten en kun je daarom goed ontwijken. Als het brood geen etiket heeft, vraag het vooral even na bij de bakker of in de winkel.

Maar, er is een andere mogelijke dierlijke toevoeging aan brood die wat minder bekend is. Dit is een zogenaamde ‘broodverbeteraar’. Deze heeft E-nummer 920 en is vaak gemaakt van veren of van varkensharen. Dit wordt dan toegevoegd om het brood soepeler te maken en zodat het brood mogelijk langer goed blijft. E920, ook wel L-cysteïne, kan ook een plantaardige oorsprong hebben. Welke vorm van E920 is toegevoegd aan het brood, is helaas niet goed af te lezen aan het etiket. Ook dit kun je dus het beste navragen.

Broden in de supermarkt en van de bakker

Standaard broden in de supermarkt zijn in veel gevallen gewoon veganistisch. Harde bolletjes en broodjes zijn ook heel vaak plantaardig. De zachtere broodjes en bolletjes zijn bijna altijd niet veganistisch, vaak is hier namelijk melk aan toegevoegd. En bijvoorbeeld croissants zijn ook in de meeste gevallen niet vegan, omdat er roomboter in zit. Dit geldt eigenlijk voor alles wat met croissantdeeg wordt gemaakt, denk aan koffiebroodjes en chocoladebroodjes.

Bij bakkers is alles wat minder vanzelfsprekend, omdat die nog wel eens hun eigen signatuur aan broden willen geven en daarom verschillende ingrediënten toevoegen. Maar het is zeker mogelijk om ook bij een bakker veganistische broden te halen. Vraag dit alleen altijd goed na, want bij broden van de bakker wordt er nog wat vaker de dierlijke variant van E920 gebruikt.

Overzicht

Een overzicht is altijd fijn in dit soort gevallen. Gelukkig heeft Vegan Wiki een hele uitgebreide lijst gemaakt van broden die allemaal wel vegan zijn. Ook beschuit (waar vaak ei in zit), en crackers (waar soms melk in zit) zijn opgenomen in het overzicht, zodat je ook van deze producten het gemakkelijk kunt controleren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?