Er zijn prachtige ontwikkelingen in de vegan wereld en een daarvan is EAT.PEASY. Een vegan maaltijd service waar je gezonde, verse en dus helemaal plantaardige maaltijden kunt bestellen. Wij zijn fan en waren erg benieuwd naar het verhaal achter dit mooie initiatief. We gingen in gesprek met Maaike, de oprichtster van EAT.PEASY.
Hoelang eet je zelf al plantaardig en beestachtig lekker? En wat was jouw drijfveer geweest een overstap te maken?
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in voeding & gezondheid. Al sinds ik een klein meisje was op de basisschool dat na wat chips per se een appel moest eten “dan krijg ik ook nog wat goeds binnen”. Na een lange zoektocht in wat voor mij en mijn destijds spastische darm, het beste werkte, kwam ik uit op een plantaardig dieet. Vlees kon ik niet zo goed verteren en lactose al helemaal niet. Een verscheidenheid aan groenten bleek echt top voor mijn darmflora qua vezels en had, na een paar aanpassingen, meer energie dan ooit en vrijwel geen buikpijn meer. Nadat ik overtuigd was dat dit voor mij, en veel anderen, hun gezondheid ten goede zou kunnen komen, ben ik me verder gaan verdiepen middels een studie “Plant Based Nutrition” en kon ik niet om de voordelen heen die het ook voor het klimaat heeft. Vervolgens kwam hier natuurlijk ook nog dierenwelzijn bij.
Hoe zou jij EAT.PEASY uitleggen aan iemand die het nog niet kent?
Als een super smaakvolle gemakkelijke manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen om vervolgens energie over te houden voor de dingen die je leuk vindt. OF in Jip-en-Janneke taal: kant-en-klare gekoelde vegan maaltijden bezorgd bij jou thuis, die je alleen nog maar even hoeft op te warmen. Bestel losse maaltijden van het menu of ga voor een abonnement om het nog makkelijker te maken (geen keuzestress).
Hoe is het idee ontstaan om een vegan maaltijdservice te starten?
Bij mijn vorige werk (Coolblue) nam ik vaak mijn eigen plantaardige creaties mee, vaak waren dit restjes van de avond daarvoor. De gesprekken tijdens lunch gingen dan vaak over gezond eten “dat ziet er lekker uit, ik heb daar echt de puf niet voor om dat te koken”. Of ik hoorde van collega’s “ik wil ook wel wat minder vlees eten, maar weet niet echt hoe” of “ik heb helemaal geen tijd om te koken, bestel vaak wat, maar zijn dan niet echt gezonde opties”. Ik merkte dat het me steeds meer triggerde “waarom kunnen jonge mensen niet wat gezonder eten en wat minder vlees, dit is de generatie die dat toch moet lukken”. Omdat ik het zelf heel tof vond om te koken dacht ik “ik ga het gewoon voor ze oplossen”.
Hoe zag de startfase van EAT.PEASY eruit en hoe is dat gegroeid tot het bedrijf wat het nu is?
Na die ingeving ben ik op werk een pilot gestart: collega’s konden zich inschrijven voor een speciale WhatsApp groep waar ik elke week een nieuw menu deelde. Twee dagen in de week nam ik maaltijden mee wie collega’s die een bestelling hadden geplaatst. Dit was vrij hectisch: menu’s maken (beschrijving in Google Sheets met foto erbij), Tikkie sturen, inkopen doen na een werkdag, snel koken, verpakken en de volgende dag met de bakfiets naar werk en de maaltijden daar in een koelkast zetten. Omdat dit zo goed ontvangen werd en ik er zoveel energie van kreeg, heb ik destijds mijn baan opgezegd om hier fulltime mee aan de slag te gaan. Het idee was toen: maaltijden bezorgen bij bedrijven zodat mensen niet thuis hoeven te zijn om maaltijd te ontvangen.
Een aantal maandjes heb ik alles nog zelf gedaan, maar al snel besefte ik: koken voor vrienden is anders dan voor een veel grotere groep. Dit is echt productie draaien. Laat dit nu niet mijn sterkste punt zijn, ze noemen mij ook wel “the messy chef”. Om kwaliteit te bewaken heb ik twee meiden ingehuurd om te koken en kon ik bezig met het verder ontwikkelen van het concept. We zijn verhuisd naar een professionele keuken op het moment dat de Corona crisis net begon. Dit was een spannende stap: van bezorgen naar bedrijven naar bezorgen bij mensen thuis. Gaat dit wel aan slaan? Er bleek juist toen heel veel behoefte te zijn aan, met gemak, een gezonde maaltijd op tafel zetten, de grenzen tussen werk en privé verdwenen namelijk en beetje met thuiswerken. Dit zorgde ervoor dat we toen flink groeiden.
Ondanks dat ik destijds meiden had die de maaltijden kookten op basis van mijn recept was ik nog veel met operatie bezig: route maken voor bezorger, bestellingen verwerken, inkopen doen etc. Ik heb een oproep geplaatst voor een operationeel partner. En die heb ik, in oktober 2020, gevonden in Dennis en Ernst die nu mijn compagnons zijn. Vanuit hun keuken bij de Stadsbrasserie in Rotterdam worden de maaltijden van mijn recepten gekookt. Van augustus 2019 t/m juni 2021 heb ik in Rotterdam bezorgd en sinds juli 2021 bezorgen we in heel Nederland om nog veel meer mensen aan een heerlijke plantaardige maaltijd te helpen.
Waarin onderscheid EAT.PEASY zicht ten opzichte van andere partijen?
Op smaak, afwisseling en voedingswaarden. Wij doen niet aan vegan junkfood. Omdat iets geen vlees bevat betekent het niet per se dat het gezond is. Wij willen mensen laten zien dat je echt heerlijke gerechten kunt maken van wholefoods. Natuurlijk, zonder troep, maar wel beestachtig lekker. Een maaltijd moet goed vullend zijn en voedzaam: Bourgondisch Plantaardig noemen we het ook wel. Ook willen we meer variatie aanbieden in het huidige voedingspatroon. Gemiddeld eet een Nederlander maar 7 verschillende gerechten per jaar (!!). Bij ons staan er wekelijks wisselende maaltijden op het menu waardoor je een heel scala aan groenten eet. Daarnaast let ik, bij het maken van de maaltijden, op een goede samenstelling van eiwitten, koolhydraten en vetten. Want een maaltijd kan nog zo lekker zijn, je moet er ook energie van krijgen. Zodat je de tijd die je over hebt echt voor iets leuks kan gebruiken i.p.v. dat je alleen uit moet buiken op de bank. Deze voedingswaarde kennis heb ik opgedaan tijdens de studie Plant Based Nutrition.
Hoe kom je tot de verrassende variatie aan gerechten?
Ik doe veel inspiratie op, op vakantie. Bijvoorbeeld een van onze toppers: de Sri Lankaans Curry’s. Ze hebben in Sri Lanka een heel diverse keuken waar je in 1 gerecht zo wel 8 verschillende curry’s eet. Daarnaast heb ik een eigen puntensysteem Peasy Punten opgesteld met o.a. groenten, bonen, noten en zaden die je elke dag wel wilt eten. Vanuit daar bedenk ik dan bijvoorbeeld “welk gerecht kan ik nog verzinnen linzen, broccoli en cashewnoten” en zo ga ik aan de slag met testen. Daarom houd ik zoveel van curry’s, hier kun je zoveel groenten in verwerken.
Als iemand de 30 euro bon heeft ontvangen in de Easy Vegan box, welke recepten zou je aanraden om eens uit te proberen?
Dan zou ik aanraden om de Sri Lankaanse Curry, Auberginestoof met Linzen Falafel en de Soba Noodle Salade te bestellen. En als je er dan toch bent: bestel zeker een dadel-karamel square erbij. Die zijn god-de-lijk.
Wanneer mensen EAT.PEASY willen volgen, waar kunnen we ze dan naartoe verwijzen?
Je volgt ons op Instagram op @eat.peasy. En bezoek zeker ook onze website: www.eatpeasy.nl. Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief brengen we je wekelijks op de hoogte van het menu en ontvang je 10% korting op je eerste bestelling.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.