We kennen het allemaal: vol goede moed beginnen met goede voornemens en na een paar weken zijn ze weer van tafel geveegd, vergeten of “mislukt”. Wij gingen op onderzoek uit om te kijken hoe je deze voornemens wat makkelijker vol kunt houden en zetten ze voor jullie op een rijtje.
-
Maak het concreet en realistisch
Doelen en voornemens zijn allemaal leuk en aardig, maar vaak zo groots en breed dat je het helemaal niet in één keer kan aanpakken. Maak je doelen daarom vatbaar, klein en concreet. Formuleer wat je precies wilt bereiken, voor wanneer, hoe je dit kan gaan doen en houd daarbij in gedachten of het echt realistisch is om het te halen in dit tijdsbestek. Groots dromen kan geen kwaad maar maak je doelen vatbare stapjes richting het grote geheel. Zie het bijvoorbeeld als een trap waarbij je steeds weer een stapje dichter naar je doel zet en iedere stap is een geslaagde actie.
Een voorbeeldje is: ik wil in de eerste drie maanden van het jaar iedere dag minimaal één maaltijd plantaardig eten. Dit ga ik doen door ieder weekend vooruit te plannen wat ik ga eten, recepten te zoeken en boodschappenlijsten te maken. Dit is de houvast die ik vervolgens de rest van de week heb. In maart moet ik dit onder de knie hebben en dan kan ik de volgende stap zetten, bijvoorbeeld twee maaltijden per dag plantaardig maken.
Dit is realistisch, je geeft jezelf ruimte om te groeien en het is haalbaar.
-
Plan van aanpak
Wat je ook in het voorbeeld ziet, is dat je voor jezelf al bedenkt hoe je je doel kan bereiken. Een kleine plan van aanpak helpt je enorm en geeft je houvast. Op die manier val je minder snel terug in ‘oude’ patronen.
-
Bespreek je doelen en zoek steun
Als je je doelen uitspreekt aan mensen om je heen, dan kunnen zij je helpen. Bijvoorbeeld door je te steunen, proberen je te begrijpen en om als gesprekspartner te dienen als je graag even over je doel(en) wil sparren. Dit kan net even voor wat extra motivatie zorgen en je dat extra duwtje in de rug geven om vol te houden.
-
Zoek een waarom
Als je zelf goed weet waarom je iets wilt doen en als dit een innerlijke drive is, dan is de kans groter dat je slaagt dan wanneer je iets doet uit plichtgevoelens naar een ander.
-
Durf te falen en weer door te gaan
Wees niet te streng voor jezelf. Als je een keertje niet helemaal doet wat je voor ogen had, geef niet meteen op. Even iets anders hebben gedaan betekent niet dat je doel nu onbereikbaar is geworden. Dus pak je plan weer op, kijk waardoor het niet lukte en schaaf misschien je doel wat bij als het toch niet realistisch blijkt te zijn.
-
Maak een positief lijstje
Vaak zijn goede voornemens negatief geformuleerd. Je mag bijvoorbeeld dingen niet meer van jezelf. Dat is prima als uitgaanspunt, maar niet altijd even motiverend. Maak daarom een tegen hangend lijstje met alle dingen die je wel mag doen, in plaats van wat je allemaal moet laten. Dit geeft misschien net even de positieve blik die je nodig hebt om het op te pakken.
-
Lees je goed in
Lees je in over je doelen. Dit geeft houvast, achtergrondinformatie (wat vaak zorgt voor meer intrinsieke motivatie) en zorgt er hopelijk voor dat je er ook zin in krijgt omdat je het einddoel nog beter begrijpt en helderder voor ogen hebt.