Groener leven: kweek je eigen cress

We cress to impress!

Je kweekt ze zelf razendsnel, ze zijn súpergezond en ook nog eens lekker: kiemgroenten of microgroenten. Er is eigenlijk geen excuus om cress niet te kweken. Je hebt er zelfs geen tuin voor nodig, maar doet dit gewoon binnen op de vensterbank. Minimum inspanning, maximaal resultaat!

Kiemgroenten, spruitgroenten, cress of microgreens, het zijn allemaal benamingen voor groenten die je al in een heel vroeg stadium kunt oogsten en (rauw) kunt eten. Je eet de kiem of de eerste blaadjes: we onderscheiden daarom ook wel micro leaves (de kiem) en baby leaves (de blaadjes). Bekende voorbeelden zijn taugé en tuinkers, maar er zijn nog veel meer soorten die je makkelijk zelf kunt kweken. Denk aan snijbiet, sla, radijs, of boerenkool. Je eet ze rauw, op je boterham bijvoorbeeld, of verwerkt in soepen of salades. Kortom: je kunt er naar hartenlust mee combineren.

Hoe ga je te werk?
Kiemgroenten zijn bijzonder makkelijk te kweken. Alles wat je nodig hebt, is zaadjes en een bakje met wat watten of aarde. Een kind kan de was doen! Zaai de zaadjes in een dun laagje aarde of maak een laagje katoenen watten vochtig. Gebruik je aarde, bedek de zaadjes dan met een dun laagje. Gebruik je watten, leg de zaadjes hier dan op zet het bakje op een lichte plek en wachten maar. En misschien wel het allerleukste: je kunt kiemen steeds blijven zaaien en oogsten,

Oogsten
Hoe lang je moet wachten? Veel korter dan je zou denken! Je kunt kiemgroenten vaak een week na het zaaien al oogsten. Het verschilt of je de kiem of de blaadjes/greens wilt eten. De kiem is het vroegste stadium. Deze is wit van kleur en heeft nog geen blaadjes. Taugé is hier een voorbeeld van. Cressen en greens zijn iets verder gegroeid. Deze hebben blaadjes en worden ook wel baby leaves genoemd. Voorbeelden hiervan zijn tuinkers en babyspinazie. Grassen zijn de jonge plantjes van granen, denk bijvoorbeeld aan tarwegras. Deze kun je verwerken in een heerlijke smoothie.

Voordelen van kiemgroenten
Kiemgroenten zijn voor iedereen makkelijk te kweken. Je hebt geen tuin nodig en ook geen engelengeduld. Daarnaast zijn kiemgroenten ontzettend gezond. In het jongste stadium bevatten de plantjes nog veel voedingsstoffen. Deze zitten immers in de kiem, omdat het plantje nog moet groeien en daarbij die voedingsstoffen nodig heeft. Kiemgroenten zijn bommetjes vol koolhydraten, eiwitten, vitamines, antioxidanten en mineralen.

Wat doe je ermee?
De mogelijkheden met kiemgroenten zijn eindeloos Ze zijn vaak fris en licht pittig, wat ze een goede smaakversterker maakt voor soepen en salades. Ze zijn ook heerlijk in oosterse gerechten als een curry of wokmaaltijd. En een simpele sandwich geef je een twist met bijvoorbeeld quinoakiemen en mosterdkers. Wil je je smoothie een extra boost geven? Gebruik dan tarwegras of babyspinazie.

Donker en licht
Kiemen kweek je in het donker, greens en cressen in het licht. Deze laatste hebben licht nodig voor de fotosynthese om zo bladgroen te ontwikkelen. Kijk goed hoe je jouw groenten het best moet kweken.

Even wassen
Kiemgroenten zijn extreem gevoelig voor bacteriën. Was ze daarom altijd goed voor gebruik en bewaar ze niet te lang na het oogsten. Het liefst slechts een dag of twee en bewaar ze in de koelkast. Zien de kiemen er slapjes uit of hebben ze een raar geurtje, gebruik ze dan niet meer. Het best eet je ze natuurlijk direct na het oogsten, als ze nog supervers zijn!

Eeuwenoud
Dat kiemgroenten heel gezond zijn, wisten de oude Perzen, Grieken en Romeinen al. Zij zagen waterkers als superfood. Ook de Chinezen waren eeuwen voor Christus al overtuigd van de kracht van kiemen, die ze als medicinaal kruid gebruiken.

Experimenteren
Je kunt het haast zo gek niet bedenken of je kunt het wel kiemen. Op de nachtschadefamilie na kun je bijna met alle zaadjes zelf gaan experimenteren. Wist je dat je ook kruiden als fenegriek en knoflook kunt kiemen? Je behoudt dan de typische smaak, maar deze wordt een stuk frisser.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?