Een suikertaks: straks ook in Nederland?

Eet minder suiker. Je bent al zoet genoeg van jezelf.

Sinds kort wordt er in Nederland gesproken over een suikertaks, een hoge(re) belasting die mogelijk wordt geheven op producten die veel suiker bevatten. Denk aan de accijns die we betalen op sigaretten en alcohol. Daarmee worden producten die suiker bevatten, een stuk duurder.

Wat willen we bereiken met een suikertaks?
In Nederland heeft nu bijna 50% van de bevolking overgewicht. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Als je veel overgewicht hebt, heb je meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast is het extra gewicht belastend voor de gewrichten. Suikerhoudende producten vergroten de kans op overgewicht. Een eventuele suikertaks zorgt ervoor dat suikerrijke producten duurder worden. In landen die de belasting al hebben ingevoerd, verlaagden producenten de hoeveelheid suiker in hun producten omdat ze niet willen dat hun product te duur wordt en dus minder wordt verkocht.

Heeft het zin?
Het is nu nog moeilijk te zeggen of invoering van een suikertaks in Nederland zinvol zal zijn. Er zitten diverse haken en ogen aan. Dit is wat het Voedingscentrum erover zegt:

1. Het is makkelijker om een taks in te voeren op een productgroep dan op een voedingsstof. Dus het is makkelijker om belasting te heffen op suikerhoudende dranken dan op suiker. Wat doe je anders bijvoorbeeld met producten waar van nature (veel) suiker in zit, zoals fruit?

2. De prijsverhoging moet groot genoeg zijn om effect te hebben op aankoop. Een kleine prijsstijging heeft waarschijnlijk niet veel effect.

3. Het is belangrijk om de effecten te monitoren. Kopen en eten mensen inderdaad minder van een product als het duurder is geworden? Kiezen ze niet voor andere ongezonde producten?

4. Wat gebeurt er met de opbrengst van de taks? Je kunt het gebruiken om andere maatregelen te nemen die een goede gezondheid stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak en effect dan groter is.

5. Ten slotte zijn prijsmaatregelen op zichzelf nooit voldoende. Wil je dat mensen blijvend gezonder eten? Dan is het belangrijk dat producten en eetomgevingen gezonder worden. En ook voorlichting en kennisoverdracht blijven onmisbaar.

Gaat het er ook echt van komen?
Veel Europese landen (zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen) hebben al een suikertaks en zien ook het positieve effect ervan. Waarom heeft Nederland nog geen suikertaks? Dit komt omdat de regering vindt dat het op het moment goed gaat met de suikerinname van de Nederlandse jongeren. Niet iedereen is het hiermee eens. Volgens staatssecretaris Blokhuis liggen we voor op schema met de bestrijding van suikergebruik onder jongeren. Onzin, volgens critici: “Het is hoog tijd voor een suikertaks.”

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?