Advertentie

Een suikertaks: straks ook in Nederland?

Eet minder suiker. Je bent al zoet genoeg van jezelf.

Sinds kort wordt er in Nederland gesproken over een suikertaks, een hoge(re) belasting die mogelijk wordt geheven op producten die veel suiker bevatten. Denk aan de accijns die we betalen op sigaretten en alcohol. Daarmee worden producten die suiker bevatten, een stuk duurder.

Wat willen we bereiken met een suikertaks?
In Nederland heeft nu bijna 50% van de bevolking overgewicht. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Als je veel overgewicht hebt, heb je meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast is het extra gewicht belastend voor de gewrichten. Suikerhoudende producten vergroten de kans op overgewicht. Een eventuele suikertaks zorgt ervoor dat suikerrijke producten duurder worden. In landen die de belasting al hebben ingevoerd, verlaagden producenten de hoeveelheid suiker in hun producten omdat ze niet willen dat hun product te duur wordt en dus minder wordt verkocht.

Heeft het zin?
Het is nu nog moeilijk te zeggen of invoering van een suikertaks in Nederland zinvol zal zijn. Er zitten diverse haken en ogen aan. Dit is wat het Voedingscentrum erover zegt:

1. Het is makkelijker om een taks in te voeren op een productgroep dan op een voedingsstof. Dus het is makkelijker om belasting te heffen op suikerhoudende dranken dan op suiker. Wat doe je anders bijvoorbeeld met producten waar van nature (veel) suiker in zit, zoals fruit?

2. De prijsverhoging moet groot genoeg zijn om effect te hebben op aankoop. Een kleine prijsstijging heeft waarschijnlijk niet veel effect.

3. Het is belangrijk om de effecten te monitoren. Kopen en eten mensen inderdaad minder van een product als het duurder is geworden? Kiezen ze niet voor andere ongezonde producten?

4. Wat gebeurt er met de opbrengst van de taks? Je kunt het gebruiken om andere maatregelen te nemen die een goede gezondheid stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak en effect dan groter is.

5. Ten slotte zijn prijsmaatregelen op zichzelf nooit voldoende. Wil je dat mensen blijvend gezonder eten? Dan is het belangrijk dat producten en eetomgevingen gezonder worden. En ook voorlichting en kennisoverdracht blijven onmisbaar.

Gaat het er ook echt van komen?
Veel Europese landen (zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen) hebben al een suikertaks en zien ook het positieve effect ervan. Waarom heeft Nederland nog geen suikertaks? Dit komt omdat de regering vindt dat het op het moment goed gaat met de suikerinname van de Nederlandse jongeren. Niet iedereen is het hiermee eens. Volgens staatssecretaris Blokhuis liggen we voor op schema met de bestrijding van suikergebruik onder jongeren. Onzin, volgens critici: “Het is hoog tijd voor een suikertaks.”

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Vegan bij Aldi
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?