Duurzame woonaccessoires van Narzuta

Na een lange dag eventjes lekker uitrusten op de bank onder een warme deken. Wie houdt daar nou niet van? Zelf pakken we altijd graag een cozy plaid erbij om ontspannen televisie te kijken of een boek te lezen. Onze favoriet? De plaids van Narzuta, gemaakt van 100% linnen. Omdat deze zo ontzettend fijn zijn, hebben we nu twee verschillende soorten ervan (met elk drie kleuren) aan onze webshop toegevoegd. Echte must-haves, deze duurzame woonaccessoires! We willen je graag vertellen over het gezicht achter deze prachtige producten.

Hoe Narzuta begon
Het coronavirus zorgde ervoor dat we allemaal even moesten schakelen. De één kocht een hond, de ander ging meer wandelen. Alicja Cwikla besloot om het bedrijf Narzuta op te starten, toen ze net zoals de rest van ons noodgedwongen thuis moest zitten. Wat een power woman! Ze werkte lange tijd als een freelance producer en is moeder, twee dingen die niet heel gemakkelijk te combineren waren. Ze wilde graag iets vanuit huis doen en toen ze eenmaal ook echt thuis móest blijven, ging ze er helemaal voor. Waarden die ze belangrijk vindt – en daarom meenam in het opzetten van haar bedrijf – zijn duurzaamheid, transparantie, goed voor het milieu, dierenwelzijn, tijd voor familie, kennis en bewustwording. Met die ideeën op zak wilde ze iets opzetten, maar een bedrijf waarin dan precies?

Plaids
Soms is een idee right in front of you, en dit was ook het geval bij Alicja. Ze zat op de bank, keek om haar heen en zag een stapel plaids liggen. Toen bedacht ze dat ze haar dekentjes meestal ‘wegmoffelde’ achter de bank als er visite kwam. Jammer dat dit soort praktische dingen tot nu toe niet echt lijken te passen in een duurzaam interieur. Deze bevinding ging ze combineren met haar belangrijke, eerdergenoemde waarden en daardoor kwam ze op het idee om een ‘statement’ woondeken te ontwikkelen. Eentje die met liefde gemaakt is en die zowel duurzaam als stijlvol is. Plaids met een verhaal, waardoor er hopelijk meer bewustwording gecreëerd wordt omtrent materiaal en maakproces van woonaccessoires en andere producten.

Handgemaakt linnen
Alicja is zich toen gaan verdiepen in het proces van handgemaakt linnen. Jaren gelden werd het traject van het verwerken van linnen nog grotendeels handmatig gedaan. Tegenwoordig is er voor elke handeling een apart apparaat of een machine, maar die moet handmatig aangestuurd of gecontroleerd worden. Alicja stond ervan versteld hoeveel mensen er nog bij dit proces betrokken zijn en concludeerde dat handgemaakt linnen echt ondergewaardeerd wordt. Het is pure vakmanschap en het kost veel tijd om te produceren. Er zijn verschillende fases daarbij: zaaien, bloeien, oogsten in drie etappes, zwingelen, hekelen, spinnen, weven en daarna wassen plus de laatste controle.

The making of
Het is dus niet niks, het ontwikkelen van een deken gemaakt van 100% linnen. Wil je meer weten over wat de verschillende fases van het productieproces inhouden? Dan verwijzen we je graag door naar de website van Narzuta, waarbij je ook foto’s van Alicja tijdens de MAKING OF NARZUTA kan zien. Of bekijk een video over Alicja en de totstandkoming van Narzuta. Ontzettend mooi en interessant om te zien! Het idee van transparant willen zijn, zien wij zeker terug in dit verhaal. Wij vinden super fijn om te weten waar het product dat we kopen en gebruiken vandaan komt en dat je daarmee zeker weet of het een eerlijke totstandkoming is geweest.

Narzuta
Waar komt de naam Narzuta eigenlijk vandaan? Narzuta betekent sprei/overgooier in het Pools en Alicja is Poolse. Ze wilde graag in haar leven in Nederland een link met Polen leggen, en dat heeft ze gevonden in de naam voor haar plaids.

Dekenopties
Wol is meestal het go-to materiaal om te gebruiken bij producten die dienen om je warm te maken en te houden. Maar wol is natuurlijk afkomstig van dieren en is het dus niet geschikt voor vegans. Fleecedekens zijn ook populair. Die worden veelal gemaakt van gerecycled plastic. Dat lijkt een duurzame oplossing om de ‘plastic soep’ deels tegen te gaan, maar het blijkt dat fleecedekens soms toch wel slecht zijn voor het milieu. Dit komt door kleine microvezels die loslaten tijdens iedere wasbeurt. Uiteindelijk komen deze vezels weer in de zee terecht, omdat waterzuiveringsinstallaties het er niet uit kunnen filteren. Daarom is een plantaardige deken een betere keuze. Alle dekens van Narzuta zijn 100% linnen en dit materiaal heeft dezelfde werking als wol: verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer.

BLOOM en WAVE plaids
De BLOOM en WAVE dekens zijn een goed voorbeeld van prachtig plantaardige plaids. BLOOM is beschikbaar in de drie kleuren aubergine, naturel en stone. WAVE komt in de categorie pure, treeleaf of honeybee. Dekens met eenvoudige kleuren en patronen, die toch als statement piece in je kamer kunnen shinen. Het is super leuk en mooi om plantaardige woonaccessoires te hebben, om op die manier de vegan lifestyle compleet te maken. De dekens zijn 150 x 200 cm dus je kan er lekker volledig onder kruipen. Het linnen houdt je (net zoals wol zou doen) super warm en gaat ook jaren mee. Graag bestellen? Go take a look in onze webshop. Wij waarderen het heel erg als je deze en andere producten via ons aanschaft. Dat houdt in dat wanneer jij het product bij ons in de webshop koopt, wij daar een klein percentage over krijgen. En dat kunnen wij erg goed gebruiken om continue weer nieuwe content voor jullie te creëren. We hopen dat nog heel veel te kunnen doen!

Leuk extraatje: ze worden ingepakt in een hele mooi magneetdoos, wat gelijk al luxe uitstraalt. En als je ‘m cadeau wil doen, kan je zelfs de naam van de ontvanger op de verpakking laten zetten. How nice and special!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?