De voordelen van vasten

Vasten, ofwel intermittent fasting, is de laatste jaren enorm in opmars. Steeds meer mensen doen het. En dan hebben we het niet over het Ramadan-vasten, waarbij mensen uit geloofsovertuiging een tijd niet eten. We hebben het over vasten om je lichaam te resetten en je vetverbranding te stimuleren.

Wat is nu het idee achter vasten om af te vallen? Enerzijds krijgt je spijsvertering rust als je voor een langere periode niets eet. Men zegt dat je spijsvertering hierdoor efficiënter gaat werken. Bijkomend voordeel is dat je je tijdens zo’n periode van vasten bewuster wordt van wat je eet. Je ontdekt beter welke voedingsstoffen goed zijn voor je lichaam en welke niet.

Extra calorieën verbranden met vasten

Met andere woorden: aan de ene kant verminder je de hoeveelheid calorieën die je eet, aan de andere kant verbrand je meer calorieën doordat je stofwisseling versnelt. Mensen met diabetes type 2 schijnen ook baat te hebben bij vasten of intermittent fasting. Een langere periode niet eten brengt namelijk de insulinewaarden, die bij mensen met diabetes vaak te hoog zijn, omlaag.

Vasten herstelt je cellen

Ze zeggen ook dat vasten goed is voor het herstel van je lichaam en dat het ouderdomsverschijnselen tegengaat. Dit werkt als volgt: als je vaak eet heeft je lichaam steeds alle energie nodig om het eten te verteren. Ga je vasten, dan kan deze energie gebruikt worden voor andere lichaamsprocessen, zoals het verwijderen van afval uit de cellen (autofagie). Je cellen worden als het ware gerepareerd.

Schema’s voor intermittent fasting

Als je vast om af te vallen, zijn er verschillende schema’s waaraan je je kunt houden. Het bekendste schema is het 16/8-schema: je eet 8 uur en je vast 16 uur. Dit schema is relatief makkelijk vol te houden, doordat je van de 16 uur een groot gedeelte slaapt. Je kunt bijvoorbeeld inpassen dat je alleen eet tussen 12.00 en 20.00 uur.

Google maar eens op intermittent fasting-schema en je ontdekt vanzelf een schema dat bij je past. Soms kiezen mensen er voor om een sapjeskuur te doen. Je eet dan niets, maar drinkt alleen gezonde sapjes.

Besluit je te gaan vasten dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden en goed naar je lichaam te luisteren. Tenslotte heb je wel voedingsstoffen en energie nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Kies voor puur, kies AOV

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?