“Je lichaam probeert je iets duidelijk te maken en dat uit zich in klachten.”
Marjolein Detiger (33) is sinds 2014 tandarts. In de praktijk waar ze na afronding van haar studie ging werken, kwam ze in aanraking met biologische tandheelkunde. Van daaruit verdiepte ze zich steeds meer in de andere aspecten van tandheelkunde en gezondheid.
Biologische tandheelkunde, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
“Biologische tandheelkunde gaat uit van een holistische kijk, dat betekent dat er naar de gehele mens wordt gekeken en niet alleen naar de mond. Een mens bestaat immers uit meer dan alleen tanden en kiezen; die staan niet los van het lichaam. In de tandartsopleiding wordt heel goed aangeleerd wat er allemaal met tanden en kiezen gebeurt, hoe je gebitsproblemen kunt voorkomen en hoe je ze oplost, en dat móet ook. Maar soms moet je verder kijken dan alleen de mond, naar wat er verder nog in het lichaam gebeurt. In de biologische tandheelkunde wordt volgens officiële medische standaarden gewerkt, indien nodig wordt een gaatje gewoon gevuld. Daarbij wordt gestreefd om minimaal toxisch te werken, denk aan metaalvrij, maar ook aan verdovingsmiddelen en types vulmaterialen. Daarnaast kunnen we inderdaad complementaire diagnostiek inzetten – aanvullend onderzoek in gewoon Nederlands. Bijvoorbeeld via een bio-energetische test kijken of er iets anders aan de hand is wat effect heeft op je mondgezondheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur die disharmonie in het lichaam kan aangeven. In de reguliere opleiding wordt daar geen aandacht aan besteed, omdat het effect niet wetenschappelijk bewezen kan worden. Wetenschappelijk bewijs wordt pas geleverd als iets in eenzelfde, gecontroleerde setting herhaaldelijk genoeg dezelfde uitkomst heeft gegeven. Maar geen mens is hetzelfde en kleine ingrepen kunnen op verschillende mensen totaal verschillende effecten hebben. Chinese en andere Oosterse geneeswijzen gaan veel vaker uit van een holistische kijk, bestaan al duizenden jaren en hebben hun nut ook al bewezen.”
Jij bent een orthomoleculaire tandarts. Wat houdt dat in?
“In de praktijk zag ik de effecten van die holistische aanpak, van acupunctuur en orthomoleculaire therapie. Dat is een onderdeel van de natuurgeneeskunde en wordt ook wel nutritionele geneeskunde genoemd omdat voeding het belangrijkste aandachtspunt is. Bij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zie je het effect op het lichaam. In de praktijk zag ik mensen waarbij alles tandheelkundig in orde was, maar die toch nog klachten ervaarden. Aanhoudende pijn in de mond na het trekken van een tand of kies, terwijl er medisch gezien geen aanleiding voor was, bijvoorbeeld. Tanden en kiezen zijn verbonden aan acupunctuurpunten, en dus de organen en lichaamsprocessen. Een gaatje ontstaat niet alleen van buitenaf, door slecht poetsen of veel suiker of zuren eten, het kan ook van binnenuit ontstaan. Tanden en kiezen zijn via bloedvaten immers verbonden met de rest van je lichaam. Een tekort aan vitamines en mineralen zie je dus ook in je mond.”
Hoe ziet een afspraak bij jou eruit?
“Om een diagnose te stellen, voer ik eerst een mondonderzoek uit, zoals je gewend bent bij elke tandarts. Daarnaast worden er röntgenfoto’s gemaakt of al bestaande röntgenfoto’s beoordeeld. Als de klachten hier niet duidelijk uit kunnen worden verklaard, en de oorzaak ook niet te herleiden is na een gesprek (anamnese), kunnen we een bio-energetische test doen voor aanvullende diagnostiek. Ik sta altijd open voor een gesprek: als de staat van het gebit teveel afwijkt van je zou verwachten bij iemand, dan gaan we zoeken naar de oorzaak. Iemand die goed poetst en gezond eet, zou geen mond vol gaatjes of ontstekingen moeten hebben. Je lichaam probeert je iets duidelijk te maken en dat uit zich in klachten, soms in de mond, soms elders.”
En dan?
“Dan gaan we het hebben over je levensstijl. Net als de Indiase natuurgeneeskunde ayurveda, gaat orthomoleculaire therapie naast voeding ook over andere zaken die invloed op je gezondheid hebben, zoals beweging, ontspanning en slaap. Maar ook over het gebruik van kruiden, wat je kookt, wat voeding voor je doet. Medicijnen zijn immers ook chemische vormen van ingrediënten uit kruiden en voeding. Zoals je jezelf ziek kunt eten, kun je jezelf ook gezond eten. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen voor jóu. Elk mens is uniek. De grote lijnen komen overeen, maar geen lichaam werkt precies hetzelfde. We werken aan een basisgezondheid. Kijk, als je een giller van een abces hebt, dan moet er acuut worden behandeld. Maar in een stadium daarvoor kunnen we nog veel doen, door bijvoorbeeld de juiste supplementen te nemen.”
Is het altijd nodig om supplementen te slikken?
“Je kunt geen 20 sinaasappels per dag eten als je een tekort aan vitamine C hebt, dus dan is een supplement gewoon prettiger. Orthomoleculaire supplementen gaan vaak uit van een veel hogere aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) dan de standaard is. Dat komt omdat de ADH een extreem veilige norm is, die uitgaat van de gemiddelde mens in een bepaald gebied (in Europa gelden andere normen dan in Azië bijvoorbeeld, red.), van gemiddelde leeftijd, met gemiddelde orgaanfunctie, die gemiddeld gezond eet. Maar die mens bestaat natuurlijk niet. Wij bieden maatwerk, lichten patiënten altijd goed voor over de supplementen die ze gaan slikken. Ze zijn absoluut veilig voor je en gewoon te koop in de winkel of online. Als je snel gaatjes krijgt, adviseer ik vaak vitamine D3 in combinatie met vitamine K2, calcium en magnesium, in combinatie met vitamine C en plantaardige visolie. Die combinatie is belangrijk. Orthomoleculaire geneeskunde is teamwork; bepaalde vitamines en mineralen versterken elkaar. Geloof me, het resultaat zie je binnen enkele weken.”
Wat zie je dan?
“Ik had jarenlang een patiënt met tandproblemen en natuurlijk zei ik dat hij beter moest poetsen, stoken en flossen. Ik stuurde hem door naar de mondhygiënist om daarbij te helpen. Keer op keer zag ik dezelfde symptomen terugkomen. Het duurde even voordat ik me realiseerde dat het écht niet schortte aan zijn mondhygiëne, toen raadde ik hem aan supplementen te nemen. Hij kwam drie maanden later terug en het was echt een wereld van verschil. Het lág dus niet aan het poetsen.”
Vergoedt de verzekering een orthomoleculaire behandeling?
“Als je een aanvullende verzekering hebt, dan staat in de voorwaarden of de orthomoleculaire behandeling binnen de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen valt. In onze praktijk valt mijn advies binnen het ‘gewone’ consult, het maakt er onderdeel van uit. Alle aanvullende behandelingen, zoals de bio-energetische test of de aanschaf van de supplementen vallen daarbuiten. Maar het levert je zoveel meer op dan het kost!”
Bij LTGL waren we al overtuigd dat goede voeding veel voor je gezondheid kan betekenen en dat een holistische kijk erop waardevol en interessant is. Daarom schrijft Marjolein Detiger vanaf nu elke zaterdag een column voor LTGL, waarin ze meer uitlegt over orthomoleculaire geneeskunde en alles wat daarbij komt kijken. Ze zal het onder meer hebben over nutriënten, mondgezondheid, supplementen en de effecten van goede voeding. Meer informatie over haar praktijk: deholistischetandarts.nl
Heb je een orthomoleculaire vraag? Mail ons dan. We bieden hier nadrukkelijk geen persoonlijk consult aan, maar algemene vragen of onderwerpen kunnen we in deze columnreeks behandelen.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.