Advertentie

Column: Macronutrienten

Op alleen de allerkleinste voedingsdeeltjes red je het niet. Misschien keek je wel eens het programma Expeditie Robinson; overleven op een onbewoond eiland, weinig voedsel voor handen. De deelnemers komen daar doorgaans vermagerd en uitgeput vandaan. Dit heeft er mee te maken dat er een groep voedingsstoffen is die het lichaam in relatief grote hoeveelheden nodig heeft: eiwitten, koolhydraten en vetten. De macronutriënten.

Eiwitten vormen de bouwstenen van de weefsels; spieren, botten, bindweefsel (collageen) en van de organen. Je zou kunnen zeggen dat ze vorm geven aan alle structuren in het lichaam. Zonder eiwitten is het niet mogelijk om het lichaam te laten werken. Elke lichaamscel bestaat uit een celwand (membraan) en piepkleine cel “organen”, organellen genoemd. Zowel het membraan als de organellen zijn opgebouwd uit, jawel, eiwitten. Daarnaast zijn eiwitten ook de bouwstenen van enzymen en hormonen. Tot slot zijn ze ook nodig bij de vorming van rode en witte bloedcellen. Onmisbaar dus deze vrienden!
De dagelijkse behoefte aan eiwitten hangt af van je lichaamsgewicht en spiermassa. Er zijn omstandigheden waarin je lichaam meer behoefte heeft aan eiwitten, bijvoorbeeld tijdens groei, zwangerschap, inspanning of in periodes van stress en herstel. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Ons lichaam is in staat om zelf eiwitten te samenstellen, mits de juiste aminozuren aanwezig zijn. Een tekort aan aminozuren kan het gevolg zijn van onvoldoende inname of slechte opname door de darm. Dierlijke eiwitten worden als superieur beschouwd voor spieropbouw, omdat ze rijk zijn aan het aminozuur l-leucine. Dit aminozuur is echter ook in plantaardige bron te vinden, bijvoorbeeld in bonen, noten en zaden.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn eigenlijk het scheikundige synoniem voor suikers. Een koolhydraat bestaat namelijk uit suikermoleculen. Wat over het algemeen vaak wordt bedoelt met suiker is sucrose, of wel tafelsuiker (kristalsuiker, die super zoete zandkorreltjes, je kent ze wel). Suikers, koolhydraten dus, zijn een belangrijke bron voor het aanleveren van energie aan de lichaamscellen. Zonder energie geen vitale processen. Het is dus heel logisch dat het lichaam van nature (daar zijn onze oerouders weer!) graag koolhydraten voor energie gebruikt. Immers, in deze vorm wordt brandstof in het lichaam naar de cellen aangeleverd. We love sugar! Maar het verdient enige nuance. Want we zijn tegenwoordig niet meer dagen lang op zoek naar eten, maar kunnen gewoon een reep kant en klare suikers in een split second verorberen. Veel energieopbrengst, weinig energie verbruikt.
Koolhydraten kunnen worden opgesplitst in enkelvoudige en meervoudige suikers, maar ook in verteerbaar en onverteerbaar. De niet verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels die niet door het lichaam kunnen worden opgenomen. Ze vervullen wel een andere belangrijke rol in de vertering, namelijk voor de stoelgang in de darmen. But we will talk shit another time.

Niet alleen koolhydraten, maar ook vetten (lipiden) leveren energie. Daarnaast hebben ze meer indrukwekkende functies op hun cv staan, zoals betrokken bij de spijsvertering, smeermiddel voor gewrichten, opname van specifieke (vetoplosbare) vitamines en verschillende rollen in de onderlinge communicatie tussen cellen. Maar het zijn ook bouwstenen voor de celmembranen (zijn ze weer), essentieel voor de aanmaak van hormonen en het functioneren van het immuunsysteem en zenuwstelsel. Klinkt indrukwekkend! Let wel, het ene vet is het andere niet en kan een wereld van verschil maken voor de gezondheid. Liever nog wat extra achtergrond op basis van deze functieomschrijving.

Deze drie hoofdrolspelers krijgen dan ook nog een spin-off, stay tuned!

LTGL_Marjolein
Marjolein Detiger
Orthomoleculaire tandarts
 
Marjolein schrijft elke zaterdag een column voor LTGL, waarin ze meer uitlegt over orthomoleculaire geneeskunde en alles wat daarbij komt kijken. 
 
Meer informatie over de orthomoleculaire tandartspraktijk van Marjolein: deholistischetandarts.nl
Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?