BlogDrinkenVegan tips

Is wijn eigenlijk wel vegan?

vegan wijn

Is wijn eigenlijk wel vegan?

Rosé, witte wijn of rode wijn, wijn is feest en (bijna) altijd een goed idee. Maar is dit drankje nou eigenlijk wel vegan? Hou je vast, want dit kan als een schrik komen, het antwoord is nee, niet alle wijnen zijn vegan.

Ik zie je denken “wijn wordt toch gemaakt van druiven? Dus dat is toch veganistisch?”. Een logische gedachte die helaas niet altijd klopt. Natuurlijk kan je nog wel genieten van een goed glas, je moet alleen even weten waar je op moet letten want sommige dranken bevatten dierlijke ingrediënten of zijn gemaakt met behulp van dierlijke stoffen. Klinkt ingewikkeld maar geen stress, we leggen het je even uit.

Wijn en dierlijke producten

Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. Na de gisting van druiven tot alcohol is de drank een beetje troebel, deze wordt vervolgens ‘geklaard’. Simpele uitleg: de wijn wordt weer helder gemaakt. Tijdens dit proces wordt er door verschillende fabrikanten gebruikt gemaakt van verschillende hulpstoffen. Soms zijn deze plantaardige maar het overgrote deel is van dierlijke afkomst. Denk hierbij aan melkeiwit, kippenei (albumine) visslijm of gelatine. Hoewel de stoffen niet meer in de wijn zitten, zijn ze wel met de wijn in aanraking gekomen gedurende het productieproces.

Fabrikanten hoeven om deze reden niet te vermelden dat er gebruik is gemaakt van dierlijke producten en de zoektocht naar vegan wijnen kan dus een kleine uitdaging zijn wanneer je in de winkel staat. No worries! Er zijn inmiddels verschillende websites waar je je drankje kan opzoeken, probeer vooral even deze links (biologische wijnen) Ekoplaza, (alle soorten drank) barnivore en (vegan wijnen in de supermarkt) ricksmind.

Oke, ik hoop dat alles nu iets duidelijker is en dat je nu wat makkelijk een keuze kan maken wanneer je in de winkel staat!

Meer fan van bubbels? Kijk dan vooral even naar dit fijne lijstje🙂

vegan wijn

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!