BlogInterviewsVegan tips

Ik hou van de aarde, dus hoe verpest ik het niet?

Ik hou van de aarde, dus hoe verpest ik het niet?

Hoeveel aardbollen we nodig hebben als we allemaal zouden leven zoals ik? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het zijn ruim drie aardbollen. DRIE!!! Ik wist dat ik best nog wel wat meer kon doen op het gebied van duurzaamheid, maar ik dacht echt dat ik wel redelijk goed op weg was. Niet dus!

Ik heb mijn verborgen impact berekend met de tool van Babette Porcelein, die je ook wel kunt kennen van haar boek De Verborgen Impact. Met deze tool heb ik berekend hoeveel aardes we nodig zouden hebben als iedereen leeft zoals ik. Drie stuks, dus. Dat lijkt me niet de bedoeling, want die zijn er gewoon niet. Een schrale troost is dat de impact van de gemiddelde Nederlander 3,6 is, maar dan nog schaam ik me diep.

Hoe kan ik het beter doen? Waar kan ik op bezuinigen? Moet ik voortaan naar de zero waste winkel gaan om verpakkingen te besparen? Is het beter als ik zelf mijn bonen kook, of kan ik ze beter uit blik kopen? Zal ik het vliegtuig laten voor wat het is? En hoeveel bomen moet ik planten als ik met de auto op vakantie ga?

Omdat ik heel graag minder aardbollen wil verspillen en ik tussen al die katoenen zakjes en roestvrijstalen rietjes het bos niet meer zie, heb ik wat mensen om hulp gevraagd. Wat doen zij om een zo duurzaam mogelijk leven te leiden? Doen ze aan verpakkingsvrij shoppen, douchen ze alleen nog maar met koud water of pakken ze nooit meer het vliegtuig? En als je al die dingen doet, hoeveel aardes hebben we dan nodig?

Suzanne Meeuwissen en haar partner Don Ottenheim leven samen zo veel mogelijk zero waste. Dat doen ze sinds ze op vakantie zijn geweest naar Griekenland. Daar genoten ze van de verlaten strandjes met het felblauwe water, de vissen en al moois dat ze tegenkwamen tijdens het snorkelen, maar door hun zwembrillen zagen ze ook een minder mooie kant: zwerfplastic. Vanaf dat moment besloten Suzanne en Don om plastic uit hun leven te bannen. Hun impact nu? Don zit op 1,19, Suzanne op 1,08.

Wat is jullie geheim?
Suzanne: ‘Ik doe zoveel mogelijk boodschappen op de markt of in de Turkse winkel. Dan neem ik mijn eigen, stoffen zakjes mee waar alles in kan. Snoepjes, olijven en nootjes kunnen mee in een glazen pot. Ik maak mijn eigen wasmiddel en koop dag-, nacht- en zonnebrandcrème in glas of in blikjes. Shampoobars gaan linea recta mijn eigen blikje in. En er zitten standaard extra zakjes in mijn tas.’

Don: ‘Ik woon nog thuis, dus zero waste boodschappen doen is soms lastig. Ik heb herbruikbare netjes voor broodjes of fruit standaard in m’n tas en koop verder zelf bijna geen eten wat in plastic is verpakt. Daarnaast gebruik ik een herbruikbaar drinkflesje voor water en is mijn badkamer helemaal zero waste. Denk aan een shampoo-bar, zero waste deodorant, tandpastatabletjes, een houten tandenborstel en een safety razor om te scheren. Verder vraag ik in restaurant altijd of er een rietje in het drinken zit en als dat zo is, vraag ik vriendelijk of ze dat eruit willen laten.’

Hebben jullie die tasjes extra aan moeten schaffen?
Suzanne: ‘Ik heb wat extra katoenen zakjes aangeschaft, maar ik probeer eigenlijk gebruik te maken van wat ik al in huis heb. Mijn moeder verzamelt lege jampotjes voor mij. Ook de augurkenpotten worden na een sopje opnieuw gebruikt. Ik had nog vrij veel shampoo en tandpasta op voorraad, omdat ik die altijd kocht wanneer het 1+1 gratis was. Die stopte ik in een kistje onder mijn bed, maar soms vergat ik dat ik die nog had. Dat kistje zat op gegeven moment natuurlijk stampvol. Ik ben lang bezig geweest met het opmaken van deze dingen. Een deel heb ik weggegeven aan familie en vriendinnen, omdat ik er niet langer blij van werd en zij werden dat wel.’

Don: ‘Ik heb herbruikbare netjes, veel producten voor in de badkamer en een reusable cup gekocht. Verder probeer ik veel dingen te hergebruiken zoals Suzanne. Wat ik op voorraad heb, heb ik stapsgewijs opgemaakt. Wat helpt is om langzaam over te stappen op een duurzamere variant. Zo poetste ik ’s ochtends mij tanden met tandpasta en gebruikte ik ’s avonds een tabletje.’

Maar is verpakkingsvrij wel beter voor de aarde? Ik blader door De Verborgen Impact en kom uit op een grafiek over voeding. Als je naar de supermarkt gaat, is dit het stappenplan dat je volgens Babette Porcelein het beste kunt volgen. Nummer 1 maakt het meeste verschil, nummer 5 al veel minder.

  1. Welke soort voedsel kies je? (Plantaardig is de beste keus)
  2. Kun je verspilling voorkomen? Zijn er producten afgeprijsd in verband met datum?
  3. Is het een lokaal en seizoensgebonden product?
  4. Is het biologisch?
  5. Is de verpakking er omheen nodig? Blauwe bessen hebben bijvoorbeeld verpakking nodig, want als ze beschadigd raken, moeten ze alsnog weggegooid.

In plastic verpakte groenten hoeven dus zo slecht nog niet te zijn – en al helemaal niet als ze zijn afgeprijsd. De verpakking is natuurlijk het meest zichtbaar, maar soms kan het beter zijn om even de kleine lettertjes op de verpakking te lezen. Komen de tomaatjes uit Nederland en zijn ze ook nog eens biologisch en in het seizoen? Grote kans dat de impact van die tomaatjes veel lager is dan die niet-verpakte, mooie rooie uit Spanje.

Saskia Mulder van The Social Reporter deelt op haar kanaal dagelijks tips en tricks voor een duurzamer leven, maar ook verhalen van anderen die zich hiermee bezighouden. Daarnaast is zij een Verborgen Impact Trainer. Sinds een week staat haar impact op 0,9, dus als we allemaal zoals Saskia zouden leven, zouden we nog minder dan de huidige aarde nodig hebben.

Saskia, hoe doe je dat toch?
‘Ik koop in principe geen nieuwe spullen. De gemiddelde Nederlander geeft zo’n €2000,- per jaar uit aan nieuwe spullen. Bij mij stond de teller vorig jaar op €300,-. Ik kijk altijd eerst of ik iets wel nodig heb en als dat zo blijkt te zijn, kijk ik of ik het kan lenen. De keukenmachine leen ik bijvoorbeeld gewoon van mijn buurman. Kan dat niet, dan kijk ik of ik het tweedehands kan kopen en als dat ook geen mogelijkheid is, kijk ik of er een duurzaam merk is dat het product aanbiedt. Dan koop ik het wel gewoon nieuw.’

En wat nu als er geen duurzame oplossing is?
‘Nou, laatst had ik haarelastiekjes nodig. Die ga ik niet tweedehands kopen. Ik heb één poging gedaan om duurzame haarelastiekjes te vinden, maar uiteindelijk ben ik bij de HEMA beland.’

Maar met tweedehands spullen kom je niet op een impact van 0,9…
‘Klopt. Ik eet grotendeels plantaardig. Als ik buiten de deur eet, komt het wel eens voor dat ergens dierlijke producten in zijn verwerkt en dan eet ik het wel – al kan ik vlees echt niet meer door mijn keel krijgen. Verder rijd ik geen auto en doe ik alles met de fiets of het openbaar vervoer. Vliegen doe ik ook sinds anderhalf jaar niet meer.’

Ga je dan niet meer op reis?
‘Zeker wel. Ik ben op kampeervakantie geweest met de auto en ik ben sindsdien een paar keer met de trein naar het buitenland gegaan. Dat is heel leuk, want dan maak je je reis echt mee, in plaats van dat je deze overslaat en ineens ergens bent.’

Heb jij katoenen tasjes, roestvrijstalen rietjes en andere zero waste spulletjes aangeschaft om duurzamer te leven?
‘Nauwelijks. Ik gebruik al ruim tien jaar dezelfde koffiebeker en nog veel langer gebruik ik mijn boodschappentas, die trouwens al een paar keer door de kleermaker is gerepareerd.  Herbruikbare rietjes vind ik eerlijk gezegd maar onzin. Uit een glas drinken gaat net zo goed. Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen het prettiger vinden om te drinken met een rietje, maar staal heeft mega veel impact, veel meer dan plastic. Ik weet niet hoeveel plastic rietjes je dan moet gebruiken om dat te compenseren. Wel heb ik een paar van die katoenen fruit- en broodzakjes gekocht, maar dat was in een opwelling. Pas toen ik thuiskwam, bedacht ik me hoeveel pesticiden, water en land er nodig is om zo’n zakje te maken. Ook dan hebben plastic zakjes een veel lagere impact. Duurzamere stoffen zijn hennep, tencel en bamboe, maar nog duurzamer is om gewoon zelf zo’n zakje te maken van een oud T-shirt dat je nog hebt liggen.’

Heb je nog meer van die handige tips?
‘Vaak is het eerste wat in mensen opkomt die duurzamer willen leven om plastic verpakkingen voortaan te mijden, maar eigenlijk maakt plastic maar een heel klein verschil. Met de tool van De Verborgen Impact kun je berekenen waar jouw grootste impact zit. Misschien leeft iemand wel zero waste, maar eet diegene nog wel vlees. Het produceren van vlees heeft veel meer impact dan het verpakken van bepaalde producten. Met de uitkomsten van die tool kun je kijken op welk punt jij je impact kunt verlagen. Ik wil trouwens niet zeggen dat een zero waste leven niet goed is, hoor. Het is een prachtige stap in de richting van een bewust en duurzaam leven.’

Inspirerende boeken, documentaires en Instagram-accounts

Boeken
De Verborgen Impact, Babette Porcelein
Hoe gaan we dit uitleggen, Jelmer Mommers
Eerste Hulp bij Klimaatverandeing, Anabella Meijer
Drawdown, Paul Hawken
Het Zero Waste Project, Jessie en Nicky Kroon

Documentaires
The True Cost, te zien op Netflix
Minimalism, te zien op Netflix
Sustainable, te zien op Netflix
Cowspiracy, te zien op Netflix
The Biggest Little Farm, momenteel in de bioscoop

Instagram-accounts
@zerowastechef
@zerowastedoc
@ohwiecool
@kb.abode
@biniwiniii

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!