AvondetenBlogReceptenVegan tips

How to: heerlijke vegan bouillon van groenteresten

vegan bouillon

Afvalsoep: zo maak je vegan bouillon van groenteresten

Wist je dat wij Nederlanders per persoon zo’n 40 kilo voedsel in de prullenbak gooien? VEERTIG KILO! En dan hebben ze plastic en ander afval niet eens meegeteld. Dat moet toch ander kunnen, dacht ik. Vorige week vertelde ik al hoe je nieuwe groenten kunt laten groeien uit bepaalde restjes groenten, maar bijvoorbeeld bietenschillen, slappe spinazie en de dopjes van je sperziebonen stonden daar niet tussen. Gelukkig heb ik daar een andere oplossing voor. Hou je vast, want we gaan zelf bouillon maken! Als je dan niet alles eruit haalt wat erin zit, weet ik het ook niet meer!

Ik zal eerlijk zijn: ik dacht altijd dat zelf bouillon maken super moeilijk was, maar niets is minder waar. Oké, het gooien van een bouillonblokje in een pan met kokend water gaat makkelijker, maar echt, dit kán gewoon niet mislukken! Daarbij hoef je niets extra’s aan te schaffen, want de bouillon gaan we dus trekken uit groenafval. LET’S DO THIS!

Allereerst: welke groenteresten zijn bruikbaar? Dat is simpel: ALLES! Ui, wortel, prei, venkel, bleekselderij, spinazie, bietjes, paprika, sugar snaps, niet-meer-zo-verse kruiden… ALLE restjes groen die je normaal gesproken in de kliko zou mieteren.

Oké, what’s next? Zoek een bakje dat in jouw vriezer past. Hier kun je de groenteresten in bewaren. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, maar als je ze invriest, weet je zeker dat je straks geen bouillon uit schimmels gaat trekken. Aan het einde van de week, of wanneer je bakje vol is, breng je het opgespaarde afval met twee keer zoveel water aan de kook. Voor de meeste smaak, laat je het een uur koken. Giet de bouillon door een vergiet (en vang het op in een andere pan, want anders heb je voor niets zo hard je best gedaan). Ik voeg altijd nog wat zout en peper toe aan de bouillon, maar je kunt het op smaak brengen zoals jij wil. Maak er een lekkere soep van, of bewaar de bouillon in de koelkast of vriezer tot je deze nodig hebt. In de koelkast is het zo’n vijf dagen houdbaar, in de vriezer tot wel drie maanden! SUPERHANDIG!

En dan zijn we nu bij hét moment aangekomen: Het is tijd om die restjes groenten weg te gooien. Jij hebt je best gedaan, zij hebben hun best gedaan… Het is goed zo. Opruimgoeroe Marie Kondo zegt altijd dat je de dingen die je weggooit moet bedanken. Let wel even op dat er niemand in de buurt is, want mijn buurman keek me wel een beetje raar aan toen ik dankjewel zei terwijl ik mijn bakje groenteresten in de container kieperde (zie je het al voor je?!). Hoe dan ook: ik ben benieuwd naar jullie brouwsels! Laat me weten of het gelukt is!!

Easy Vegan Feelgood

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!