BlogVegan tips

Hoe vervang je zuivel producten als veganist?

vegan zuivel producten vegan vervangers

Hoe vervang je zuivel producten als veganist?

‘Maar vegan eten is toch heel saai, ik bedoel je mag dan ook geen kwark, yoghurt, kaas en melk meer, toch’? Dit gesprek heb ik minstens een keer in de week met iemand aan wie ik vertel over mijn plantaardige ‘dieet’. Het is waar, je eet dit niet meer wanneer het van dierlijke producten wordt gemaakt. Maar wist je dat er genoeg lekkere en gezonde alternatieve zuivel producten zijn voor een bakje kwark of een glas melk? Vandaag dus een makkelijk overzicht met daarin vervangers voor de bekende yoghurt, kwark en melk.

Plantaardig alternatief voor melk

Notenmelk Amandelmelk Lekker door smoothies, koffie en havermout, te koop in elke supermarkt.
Hazelnootmelk Lekker door smoothies en havermout, te koop in elke supermarkt.
Cashewmelk Lekker met granola, rawnola of vers fruit. Ook prima los te drinken. Te koop bij biowinkels.
Macadamiamelk Lekker met granola, rawnola of vers fruit. Ook prima los te drinken. Te koop bij biowinkels.
Kokosmelk Kokosmelk (vet of light) Te koop in elke supermarkt, Aziatische toko & iedere biowinkel. Kokosmelk is heerlijk in curry’s, soepen en sauzen. Je kan er ook heel makkelijk vegan slagroom mee maken!
Gecondenseerde kokosmelk Ideaal door desserts. Vooral vegan fudge is makkelijk te maken met deze melk.
Rijst- & kokosmelk Lekkere zoete melk om zo te drinken. Te koop bij de biowinkel.
Rijstmelk Te koop in de meeste supermarkten en in iedere biowinkel. Rijstmelk is heel waterig en dus perfect als ontbijtje met wat muesli, granola of met een beetje rawnola.
Sojamelk Sojamelk is misschien wel het bekendste alternatief. Sojamelk is wat dikker en behoorlijk zoet en daarom perfect in baksels.
Havermelk Te koop in elke supermarkt en biowinkel. Havermelk is lekker in smoothies, pannenkoeken,  taarten en natuurlijk door koffie.

Plantaardig alternatief voor yoghurt

Vegan yoghurt Soja yoghurt Te koop in iedere supermarkt en biowinkel. Er zijn twee varianten, zoet en ongezoet. Ik vind de ongezoete yoghurt het lekkerste.
Amandel yoghurt Amandel yoghurt vind je in sommige supermarkten maar je slaagt zeker bij de biowinkel. Heeft een beetje een flauwe smaak.
Kokos yoghurt Sinds kort te koop bij de AH en elke bio winkel. Kokosyoghurt is lekker door pannenkoeken, smoothies, als ontbijtje met wat granola of rawnola maar ik gebruik het ook door curry en stoofpotten.
Haver yoghurt Deze yoghurt is te koop in bijna elke bio winkel. Niet zoet dus vooral lekker met flink wat fruit.
Tofu Silken tofu Verkrijgbaar bij biowinkels en heel handig om in huis te hebben. Silken tofu bevat flink wat eiwitten en kan dus ook prima als alternatief voor kwark. Deze tofu is dik van textuur en daarom geweldig in taarten of in mousse
Kwark Soja kwark Voor zover ik weet heeft alleen Provamel een echt alternatief voor kwark. Deze kan je krijgen bij elke biowinkel en verschillende supermarkten. Deze kwark is perfect door je pannenkoekenbeslag. Zo krijg je lekkere, dikke en fluffy pannenkoeken.

 

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EASY VEGAN

Easy Vegan verkrijgbaar op deze website en in de winkel!