Hotspots

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER
SYNC OK: connect over a cup

Leuk, leuker, leukst! Twee weken geleden kregen wij een mailtje van Aletta met de tip een keer langs te gaan bij SYNC OK in Deventer. Laat het nou nét niet zo zijn dat we daar binnenkort in de buurt zijn.. Gelukkig wilde Aletta wel graag schrijven over haar ervaringen en dat delen wij natuurlijk maar al te graag. Sit back and enjoy!

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

Vegan en glutenvrij genieten
Op een mooie lentemorgen vertrekken we met ons gezin naar Deventer. Eenmaal daar de auto geparkeerd, stappen we over op een pontje dat ons over de IJssel brengt. Lekker de wind door je haren en het vrije watergevoel! Aan de overkant stappen we uit en wandelen zo het stadscentrum in. We zien prachtige historische panden en vriendelijk ogende winkelstraten. Al lopend, ontdekken we SYNC OK. Een duurzaam bakery café waar we wat gaan drinken. Met daarbij heerlijk gebak. Glutenvrij en 100% plantaardig!
We proberen alle drie iets anders uit om van te proeven. Chococake, Vegan Cheesecake en Mango Sticky Rice taart. Deze laatste is om van door te blijven eten: ik zou er zo weer voor naar Deventer gaan! De taartjes zijn alle drie ook nog glutenvrij. Wat is dit genieten! Het geeft een luxegevoel om zonder zelf in de keuken te hoeven staan, toch te kunnen eten van vegan taartjes die iemand anders met liefde heeft gemaakt. Daarbij zijn de koffie en thee ook erg lekker en voel je in alles de aandacht. Alleen al door het glas water dat je erbij ontvangt. Met een blij gevoel vertrekken we. Wat mij betreft is dit een hotspot. Hier wil ik nog een keer naar toe!

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

Duurzame proeftuin
In de zomer is het zover. Ik ben opnieuw in Deventer en bezoek SYNC OK. Met de herinnering aan de vorige keer, verheug ik me op het weerzien. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar de drijfveren van de mensen achter deze fijne hotspot. Eigenaar Lieke Landré vertelt: “SYNC OK is een concept dat is gegroeid. De meest toegevoegde waarde voor mij is duurzaamheid. Duurzaamheid voor je omgeving en duurzaamheid voor jezelf. Ik probeer een soort proeftuin te creëren. Plantaardig eten gebruik ik als onderdeel van een duurzame omgeving.”

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

SYNC OK daagt mensen uit om plantaardig te eten door laagdrempelige gerechten op de kaart te zetten. Maar ook voor de gevorderde plantaardige eter is er genoeg keus op de menukaart. Lieke: “Ik vind het mooi als mensen de stap durven te zetten, het gaan proberen. Dat ze het als een leuke bewustwording ervaren en er thuis ook mee bezig gaan. Ik wil nog graag kookworkshops gaan organiseren waarmee ik mensen kan helpen plantaardig te koken en te bakken. Laten zien hoe je het praktisch aanpakt.
Mijn drijfveer om dit bedrijf op te zetten, is een plek te creëren waar ik zelf behoefte aan heb. Een plek waar ik mensen kan inspireren vanuit een soort thuissituatie. Thuis eet je, je gaat naar de WC, je wast je handen. Dat kan hier ook en dan op een duurzame manier. Ik laat dat zien door het eten. Maar bijvoorbeeld ook in de WC, met toiletpapier van The Good Roll en met duurzame handzeep.”

“SYNC OK is tot stand gekomen met behulp van crowd funding. Hier in het Oosten van het land is nog niet zoveel op dit gebied. Deventer is een nuchtere stad. Het is dan best een uitdaging te kijken hoe het gaat lopen. Voor mij zijn de leukste mensen die binnenkomen de cynische mensen en de vleeseters. Als ze hier dan iets hebben gegeten en gedronken en dan toch zeggen: ‘hier word ik gelukkig van’, dan ben ik blij.”

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

Aquaponics
Naast het terras, de open keuken, de gezellige zitjes, loungehoekjes en veel groen, is er een opvallend bouwwerk van bakken, water, buizen en jonge plantjes te zien. Het is een experiment met aquaponics. Dat is een duurzame manier om voedsel te verbouwen met behulp van waterdieren en hydrocultuur. Lieke: “Dat we hier vissen hebben, is niet 100% vegan. Wel is het een manier om te laten zien hoe een ecosysteem werkt. Veel mensen nemen vaak voor lief dat groente en fruit altijd beschikbaar zijn, terwijl dit van veel factoren afhangt. Bij ons hoeven de vissen overigens niet te groeien en zijn ze uiteraard niet voor op de menukaart. De uitwerpselen van de vissen, zorgen samen met bacteriën voor plantenvoeding. De planten nemen dit op uit het water. De vissen krijgen er schoon water voor terug. Het is een circulair systeem.”

Rust, ontspanning en verbinding
Het logo van SYNC OK bestaat uit cirkels en stipjes. De cirkels staan voor circulariteit. Maar ook voor zendgolven, contact maken. De stipjes staan voor je eigen kompas. In contact komen met je eigen creativiteit. Lieke: “onlangs ben ik overgegaan naar telefoonvrij en laptopvrij. Ik merkte dat mensen het hier zo ontspannen en rustig vonden, dat ze dit als werkplek gingen gebruiken. Bellen, werken op een laptop. Terwijl juist voor andere mensen het getik op een toetsenbord onrustig kan zijn. Als mensen weten dat ze hun telefoon of laptop uit kunnen zetten, geeft dat een mate van rust.”

Vers en biologisch
De gerechten op de kaart zijn glutenvrij, lactosevrij, biologisch en vers. Vrijwel alles is vegan. Daarnaast zijn notenvrije opties mogelijk. SYNC OK maakt alles zelf, ook de kruidenmixen.
De gerechten op de kaart wisselen met de seizoenen mee. Lieke: “het is voor mij belangrijk dat de smaken kloppen, dat het met zorg is samengesteld.”

Proeverij: voor als je niet kunt kiezen…
Vandaag eet ik een proeverij. Ideaal als er zoveel heerlijks op de kaart staat, dat kiezen lastig is! Ik krijg op mijn bord 4 gerechtjes: een pulled jackfruit taco, 2 salades en een pistoletje cream cheese.

Pulled Jackfruit Taco
Een maistaco uit de oven met spicy jackfruit, zwarte bonen en plantaardige kaas. Helemaal op mijn lijf geschreven. Het is een knapperige taco met een heerlijke pittige bonen-jackfruitvulling en koriander. Je proeft de verschillende smaken stuk voor stuk. Zo kreeg ik het thuis nog niet voor elkaar met jackfruit. Dat ga ik nu zeker weer proberen!

Salade van de dag
Een prachtig uitziende salade van jonge spinazie, wortelspaghetti, courgettespaghetti, verse koriander en geroosterde kikkererwten. Superlekker! Ik ben sowieso al gek op de structuur van groentespaghetti. Zeker van courgette. Daar kan ik me helemaal vol mee eten. Normaal gesproken ben ik niet zo van de dressings, maar bij deze salade is het helemaal in balans. De geroosterde kikkererwten erbij zijn verrassend en passen goed. Ook een idee voor thuis. Weer eens een andere topping dan pitten, zaden of noten. Als ik eraan terugdenk, zou ik er zo weer zin in hebben!

Pistoletje cream cheese
Dit gerecht bestaat uit romige cashew cream cheese met appelpartjes, walnoten en stukjes appelcompote. Ik bijt voorzichtig in het broodje. Voorzichtig, want ik ben best terughoudend met brood. Toch kan ik deze gerust eten, want het is een buikpijnvrij exemplaar! Wat is het ontzettend vers en knapperig voor een glutenvrij broodje. Wat fijn om zo weer eens een pistoletje te kunnen bestellen. Ik proef allerlei smaken. De appel maakt het lekker fris in combinatie met de milde cashew cream cheese.

Courgetti salade
Een rawspaghetti van courgette met pesto, zongedroogde tomaatjes, walnoten en rawmesan. De rawmesan is gemaakt van edelgist en cashewnoten. Opnieuw een ontzettend lekkere salade! Dit keer met mediterrane smaakbeleving. Dat past goed bij het warme weer van vandaag. Een heerlijke mix van milde en krachtige smaken.

Mijn maag zit helemaal vol na deze proeverij! Toch staat er nog zoveel ander aantrekkelijks op de menukaart! Wat te denken van de smoothiebowl met mango, banaan, limoen, havermout en kokosyoghurt. Of de black bean burger… Het pistoletje spicy satay… Voor nu besluit ik om wat taartjes uit de vitrine mee naar huis te nemen. Ik kies voor een Lemon Frambozenbar en uiteraard de Mango Sticky Rice taart! Om morgen samen met iemand te delen.

HEERLIJKE HOTSPOT IN DEVENTER: SYNC OK

Praktische informatie
www.sync-ok.nl.
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 08:30-17:30 uur. Zondag van 10:00-17:00 uur.
Adres: Broederenstraat 29, 7411 LA Deventer. Telefoon: (0570) 442 748.

Voor meer informatie over het winkelaanbod, bezienswaardigheden en activiteiten in Deventer, zie www.deventer.info/nl/zien-en-doen. Deventer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. In het centrum zijn parkeergarages voor betaald parkeren. Je kunt ook gratis parkeren. Rijd dan naar het navigatieadres Worp 2 of Bolwerksweg 1. Vandaaruit kun je met een pontje de IJssel oversteken. Een leuke manier om naar de binnenstad te gaan. Ga je weer terug, dan kun je ook nog naar de zandstrandjes aan de IJssel of het nabijgelegen natuurgebied de Ossenwaard. Een dagretour kost Euro 1,60. Ben je op de fiets? Deze mag ook mee op het pontje. Zie voor meer informatie over het pontje, de vaartijden en de tarieven: www.deventer.info/nl/praktische-info. Adres: IJssel & Pontje, Bolwerksweg 1, 7419 AA Deventer.

1 reactie

  1. Fijn artikel! Afgelopen Deventer op Stelten ben ik er langs gelopen, maar deze leuke hotspot staat bovenaan mijn lijstje voor de volgende keer dat ik in de stad kom 🙂

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!