BlogVegan tips

8x favoriete vegan documentaires en series

vegan documentaires

8x favoriete vegan documentaires

Dacht je dat je op Netflix alleen je favoriete films kon kijken en je lievelingsserie kon binge-watchen? Think again! Netflix staat vol met geweldige vegan documentaires. Informatief, inspirerend, een voor een eye-openers en nee je hoeft geen vegan te zijn om deze films indrukwekkend te vinden. Dus wacht je op een nieuw seizoen van je favoriete serie? Maak dan gebruik van deze tijd om dit lijstje documentaires te kijken.

Cowspiracy

Ik denk dat de meeste van jullie al wel eens over Cowspiracy hebben gehoord of hem inmiddels al hebben gezien. Kip Andersen, de maker van Cowspiracy, begint een zoektocht naar milieugerelateerde problemen zoals voedselverspilling, Co2 uitstoot, watergebrek en het afsterven van natuurgebieden. Kip komt erachter het produceren van vlees en zuivel hand in hand gaat met een enorme hoeveelheid waterverspilling. Toch wordt hier door grote milieu organisaties weinig aandacht aan besteed. Verder wordt er verteld wat produceren van vlees en vis doet met het milieu.

What the Health

Vorig jaar maart is What the Health uitgekomen, de opvolger van Cowspiracy. Een heftige documentaire waarbij de focus wordt gelegd op wat het eten van dierlijke producten met onze gezondheid doet. Daarnaast wordt in What the Health de belangenverstrengeling tussen de farmaceutische industrie, de vee industrie en verschillende gezondheidsorganisaties besproken.

Food Choices

In deze documentaire worden wereldwijd eetpatronen onderzocht. Met Food Choices willen de makers laten zien dat voedselkeuze als oorzaak kan worden gezien van gezondheidsproblemen en zelfs een rol speelt bij klimaatverandering. De documentaire gaat ook in op verschillende misvattingen die er bestaan over voedsel en diëten, waarbij 28 experts aan het woord komen.

Forks over Knifes

De documentaire Forks over Knifes wil laten zien dat voedsel en gezondheid samenhangen. Er wordt een tiental mensen gevolgd met verschillende ziektes. Deze worden begeleid in hun overstap naar plantaardige voeding. Verschillende doktoren en wetenschappers worden aan het woord gelaten en de oplossing voor Westerse ziektes is volgens hen simpel: het omarmen van een plantaardig dieet.

Food matters

Food matters gaat over de farmaceutische industrie of zoals ze het in de documentaire noemen ‘de ziekte industrie’ waar flinke bedragen in omgaan. De boodschap is: ‘laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. In plaats van alle pillen en poeders zou, volgens de documentairemakers, voedingstherapie als medicijn gegeven moeten worden. Er wordt gezegd dat verschillende farmaceutische bedrijven, doktoren, universiteiten en andere medische instellingen hier niet van willen weten want aan een gezond mens zou niets verdiend worden.

Fat, sick and nearly dead

In deze documentaire volgen we de Australische Joe. Joe is veel te zwaar en heeft daarbij last van verschillende ziektes. Hij wil zijn leven drastisch veranderen en daarbij ook nog eens even flink wat afvallen. Hij heeft een enorm geloof dat plantaardige voeding in combinatie met een juice fast het antwoord is op alle welvaartsziekten. Hij vliegt naar Amerika (the land of food) om daar 40 dagen een juice fast te doen onder begeleiding van doktoren. Hij reist door Amerika met het doel mensen te inspireren maar is tegelijkertijd opzoek naar antwoorden. Waarom lijden zoveel mensen aan overgewicht? Wat verstaan wij onder gezonde voeding? Fat, sick and nearly dead is een must-see alleen al om de verbaasde blikken van de doktoren wanneer ze erachter komen dat Joe geen medicijnen meer nodig heeft.

Er is inmiddels ook een Fat, sick and nearly dead 2 waarin de zoektocht naar gezonde voeding verder gaat.

Rotten

Begin dit jaar is Netflix gestart met de documentaire-reeks Rotten. Rotten gaat over corruptie binnen de voedselindustrie. Iedereen is bezig met zijn/haar voeding maar waar het eerst ging om de lekkerste recepten en gezond eten gaat het tegenwoordig ook over de schaduwkant van de voedselindustrie. Wat weten we werkelijk over ons dagelijks eten. De herkomst, hoe vers is het, is het gemanipuleerd, zitten er stoffen die ongezond zijn voor ons? De makers van Rotten zoeken het uit. In de 6-delige reeks over de globale voedingsindustrie krijg je een inzicht in wat er zich werkelijk afspeelt.

Global waste

Voedselverspilling komt voor in landen over de hele wereld. In deze documentaire zien we diverse landen waarin dit probleem optreedt. Voorbeelden van producten die in grote hoeveelheden weggegooid worden zijn: bananen (die te krom zijn), brood dat een dag oud is, kaas dat twee dagen in de schappen ligt en te rijpe bananen. In Global Waste worden mogelijke oplossingen gegeven. Deze documentaire uit 2011 is al even te zien op Netflix

3 reacties

  1. Ik heb zelf alleen what the health gekeken. Veel docu’s durf ik niet te kijken :$ Maar heel fijn lijstje! Dit artikel ga ik er weer bij pakken als iemand me om advies vraagt!

    1. Nee ik ook niet meer na Earthlings. Daarom heb ik een lijstje ‘vriendelijke’ aanraders gemaakt! Niemand heeft zin in enge dromen;)

  2. Weet iemand de naam over de docu die gaat over waterverspilling door voedsel te maken? iets van in een arme dorp is meer coca cola aanwezig dan water. Hoeveel water wordt verspild door het maken van sinaasappels, 1 x de trailer gezien maar ben de naam vergeten.

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!