BlogVegan tips

7 tips voor goedkoop veganistisch eten

Zo eet je makkelijk en goedkoop veganistisch

goedkoop veganistich boodschappen doen

7 tips voor goedkoop veganistisch eten

Ik eet nu al drie jaar veganistisch en in die tijd heb ik erg vaak de vraag gekregen; ‘maar vegan eten, dat is toch heel duur?’ Ik snap waar deze vraag vandaan komt en ik moet zeggen dat ik hier in het begin zelf ook benieuwd naar was. Toch weet ik uit ervaring dat veganistisch eten niet per se prijzig hoeft te zijn en al helemaal niet meer hoeft te kosten dan een kar vol ‘normale’ boodschappen. Ik kom zelf vaak goedkoper uit dan drie jaar geleden! Vandaag delen we 7 handige tips die je helpen goedkoop, gevarieerd en gezond boodschappen te doen.

Voor veel dierlijke producten kan je inmiddels een vegan variant vinden. Voor yoghurt heb je kokosyoghurt, voor melk is er amandel-, haver-, soja- en kokosmelk. Er bestaan al verschillende soorten kaasvervangers en in plaats van vlees kan je tofugehakt en/of vegan burgers eten. Ondanks dat deze producten zijn allemaal erg makkelijk zijn, ligt de prijs toch vaak wat hoger. Het kan zijn dat dit je afschrikt, niet doen! We zullen je precies vertellen hoe je goed en goedkoop boodschappen doet.

Vegan on a budget, lekker en goedkoop veganistisch eten

1. Begin bij het begin

Zorg dat je keukenkastjes thuis gevuld zijn met goede basis ingrediënten. Rijst, peulvruchten, bonen, (zoete) aardappelen en pasta heb ik altijd in huis. Deze producten zijn niet duur en kan je in elke supermarkt kopen. Dit is het begin dat je vervolgens aanvult met heel veel verse groenten, fruit, zaden, kruiden en noten. Met een mix van deze ingrediënten kan je een goede en gezonde maaltijd maken zonder dat er een vleesvervanger aan te pas komt!

2. Eet met de seizoenen mee

Je kan ervoor kiezen om veel speciale producten te eten, aardbeien en papaya’s in de winter. Leuk maar hiervoor geldt dat je vaak wat meer betaald. Ik vind dit een fijne aanvulling als je een keer speciaal wil koken. Nee, wil je goedkoper uit zijn? Eet dan met de seizoenen mee. De producten zijn vers, smaken geweldig, het is beter voor het milieu en je betaald een stuk minder

3. Denk niet in vervangers

In mijn eerste weken als vegan was ik continu opzoek naar een plantaardig alternatief voor de basis ingrediënten. In plaats van kaas gebruikte ik vegan kaas en at bij elke maaltijd een vleesvervanger. Niet alleen was ik echt een stuk duurder uit, het eten ging me op een gegeven moment tegenstaan. Het leek alsof ik elke dag hetzelfde at. Dat is het moment geweest dat ik echt heb leren koken. Ik leerde veggie burgers te maken en merkte dat ik met de juiste kruiden helemaal geen behoefte meer had aan kaas als smaakmaker. Een goed plantaardig kookboek is echt een aanrader. Je leert op een andere manier naar eten te kijken en snel zal je zelf de lekkerste combinaties maken!

4. Food prep en gooi niks weg

Het weekend is ideaal voor food prepping. Kook bijvoorbeeld een grote zak gedroogde peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, lima bonen of zwarte bonen (nog geen 2 euro) en bewaar deze in bakjes in de koelkast. Je hoeft er dan alleen wat groenten en zaden aan toe te voegen en je heb een heerlijke gezonde lunch voor de volgende dag!

Heb je ‘s avonds eten over? Gooi dit dan niet weg maar schep het in je lunchbakje. Ik vind een curry, soepje of linzenburger de dag erna vaak nog lekkerder!

5. Maak smeersels, muesli en melk zelf

Natuurlijk kan je in elke biowinkel (en inmiddels supermarkt) heel veel vegan potjes, bakjes en smeerseltjes vinden. Maar weet je dat je deze allemaal ook heel makkelijk zelf kan maken. Voor amandelpasta heb je alleen een zak amandelen nodig. Granola maak je makkelijk zelf met havermout, rozijnen en wat noten en voor hummus heb je alleen een blikje kikkererwten, een lepel tahin en wat citroensap nodig (mijn favoriete bietenhummus vind je hier. Het voordeel van zelf dingen maken is dat het vaak goedkoper uit bent en het ook nog eens lekkerder smaakt!

6. De markt

Koop je je groenten op de markt dan kan dat behoorlijk wat schelen. Ik kom zelf al jaren bij dezelfde marktkraam en ze hebben altijd leuke acties. Zo kreeg ik laatst een heel krat rijpe bananen mee voor niks! Ze konden ze niet meer verkopen en wisten dat ze mij er blij mee konden maken. Kom je aan het einde van de dag dan willen de meeste marktkramen van hun producten af en krijg je alles voor een speciaal prijsje mee.

7. Aanbiedingen

Ben je nou gek op vleesvervangers, plantaardige melk uit pak en vegan kaas? Let dan op de aanbiedingen. Zowel in de supermarkt als in de biowinkel zijn er vaak leuke acties. Is jouw favoriete smeersel, granola, quinoa of notenmix in de aanbieding, sla dan in!

Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen laten zien dat plantaardig eten, leuk, lekker en goedkoop kan zijn! Smakelijk!

Liefs,

2 reacties

  1. De link naar je favoriete bietenhummus mist.
    Goed artikel. Vooral dat je geen gebruik hoeft te maken van al die vervangende producten. De juiste combinaties met producten direct uit de natuur zijn al een goede eiwitbron én maken het smaakvol. (Heb je daar al een artikel over geschreven eigenlijk (de eiwitcombinaties)?)
    Bedankt!

Plaats een reactie

NIEUWSBRIEF

 

KOOKBOEK EN MAGAZINES

Easy Vegan (1 & 2) én het V’GAN LIFESTYLE MAGAZINE zijn vanaf nu verkrijgbaar op deze website en in de winkel!